Van 19 mei tot 19 juni 2018 wandelde Sebastien de Fooz een maand lang door Brussel. Let op: zonder 's avonds naar huis terug te keren.
Hij slaapt geen enkele keer bij iemand die hij kent en hij betaalt niet voor een overnachting. Nooit meer dan twee nachten op dezelfde plaats, af en toe maakt hij gebruik van het openbaar vervoer. Hij heeft zijn rugzak, telefoon en een cameraatje bij. Verder geen doel, met het vizier geöpend en gericht op de stad en de bewoners. Brussel-Stad, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Gillis, Schaarbeek, Etterbeek, Ganshoren, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Elsene, Sint-Lambrechts-Woluwe, Laken, Jette, Anderlecht, Vorst. Hij was in 15 van de 19 gemeenten. De man is een voetreiziger met een wandelverleden: Compostella (1998), Rome (2000) en Jeruzalem (2005). Het gaat hem niet om de prestatie, de kilometers of de volledigheid. Hij gaat op zoek naar positiviteit en zingeving in zijn thuisstad waar hij zich door het onverwachte wil laten verrassen. Hij is niet onderweg naar X maar naar nergens.
"Tot in de 15e eeuw maakt het Zoniënwoud deel uit van een woud dat zich uitstrekte van de oevers van de Moezel en de Rijn, helemaal tot aan de Noordzee." Weetjes zijn belangrijk (en, goed om te weten).
"Het zijn altijd de vrouwen die als eerste hun vertrouwen in mij laten blijken." Is dat hun intuïtie? De pensionado ziet het anders. Mannen zoeken vrouwen, vrouwen zoeken mannen, opposites attract.
Interessant. De pensionado moet opletten dat hij dat woord niet van zijn inhoud en waarde berooft. Omdat het interessant is (of lijkt) kiest hij boek, film, plaat etc. Als hij iets tot zich neemt, is het de facto interessant. Interessant betekent hier en dikwijls dat er subjectief toch wat op af te dingen is en, niets is dus nooit interessant zonder meer.
Iets weinig anekdotiek, te weinig frivole fantasie, te direct, ietwat hoogdravend/zweverig en toch, sympathiek en bewonderenswaardig. Kan dat in die combinatie? De straat ontbreekt het niet aan rotte & ruwe randen maar, de zelfkant opzoeken was zeker niet het opzet van de Fooz. Als je schrijft en uitlegt, wordt de rottigheid altijd wat verbloemd. Hoe verder je leest, hoe meer je meeloopt en meedenkt met hem. Interessant gaat over in goed. Als de zon schijnt worden zijn waarnemingen scherper, écht interessant. Weer is sfeer. "Twee of drie zonnestralen... en het leven op de openbare plaatsen wordt eens zo ecclectisch, gemoedelijk en gelukkig."
Af en toe komt er wat poëzie binnen. Onwerkelijk wegdromen en niet van deze wereld. Onontbeerlijk, dat blijkt iedere keer opnieuw.
Fijn boek! Misschien moet ik nog eens iets van Iain Sinclair (her)lezen. Met Londen in de hoofdrol.
De pensionado ondervindt het aan den lijve. De dagen hebben geen einde, ze vloeien in elkaar. Alles is vloeibaar. Slaap is vloeibaar, te lang en ook te kort.
Cursus DJI Mimo (!) gevolgd, goed gewerkt (niet betaald), rekeningen (vereffend en dus wel betaald).
Wat heeft hij nog GELEZEN, gezien, beluisterd, bezocht en meegemaakt?
-De Thuistocht (2020) van Defooz was boek nummer 43 in 2025.
-Een mustread is Just Kids (2010) van Patti Smith (herlezen en vandaag: nóg beter)
-Cf eerder: Geoff Dyer, Uit pure woede (1997), Top 100 aller tijden wat mij betreft en Vermogen (2022) van Hernan Diaz.
FILM & TELEVISIE
-Cf eerder, van Wim Wenders: Perfect Days uit 2023 (masterpiece, ook volgens Willem Wallyn)
-ook "leuk" om te zien (bij Netflix): Reservatet (2025), Sirens (2025)
-bij Apple TV: The Crowded Room (2023)
-voor de sfeer en om de anti-kapitalistische reflex van de pensionado aan te scherpen: The Big Short (2015)
PODCAST: van Scene on Radio - seizoen 7: Capitalism (gemaakt door de Kenan Institute for Ethics at Duke University). Door de manier waarop het gebracht wordt: onthullend. Beter dan een goed boek over hetzelfde onderwerp.
Nog een must, Sag mir wo die Blumen sind, Anselm Kiefer in het Van Gogh- en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Kiefer opent alweer de aarde. Hij gebruikt die aarde en trekt de kijker naar binnen. De pensionado wordt emotioneel van Kiefer. Vooral van het monumentale Sag mir wo die Blumen sind in de trappenhal van het Stedelijk. Het tilt je op, inspireert, het kijkt terug en rondom en roept: “Ga door!” Kiefer gebruikt het licht, de kleur en de wereld van Van Gogh. Hij verkende Van Gogh en het pad dat hij liep van noord naar zuid al in 1963. Wat ze gebruiken en gebruikten is niet van hen. Geel & Goud & Grond. Het is van de aarde. Van ons. Groot, dat zijn ze nu allebei. Van Gogh was het bij leven nooit. En toch heeft hij het toen ook gehoord: “Ga door!”
Ook in A'dam: American Photography (in het Rijks). Zeker interessant, daar gaan we weer, werk. Het échte werk en de museumcontext inspireren altijd. Maar American Photography is ook schools, oppervlakkig (het is een overzicht voornamelijk uit de eigen collectie geselecteerd) en voorspelbaar. Als introductie een aanrader. €25 is wel duur. Je koopt er een goed boek voor. Maar geen kunst- of fotoboek.
4th of July - Ken Schles 1960/ mijn foto (reflectie): Rijksmuseum 23-05-2025
Nog aanraders: Reizen met de trein, Old Boy in Elsene, Tzikis in K (in fijn gezelschap), self catering. En, frieten van De Vijfhoek in SKW. Wel lang wachten.